03_Montmartre wintergarden housing | Atelier Kempe Thill, Fres Architectes



Project title: Montmartre wintergarden housing

Recommending party
The project has been submitted by:
Atelier Kempe Thill, Fres Architectes



City: Paris

Address: 64 rue Binet, 75018 Paris, France



Designer or design team architects: Atelier Kempe Thill, Fres Architectes


Plot Area: 1.450 mq

Gross Area: 5.598 mq

Of which residential: 68%
Public/communal areas: 0 %
Facilities for the public: 8,9%
Business/trade: 0 %
Offices: 0 %

Number of residential units: 50
Typology of users: families
Total building costs Euros: € 7.300.000
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area: € 1304 /m2
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 3,86
Work started on date: Sunday, 1st June 2014
Work completion date: Tuesday, 31st May 2016


Promoter: Paris Habitat OPH
Allotment rule: The main criteria for the allocation of housing are income, family composition and living conditions, the remoteness of the workplace and the proximity of equipment to suit the needs of applicants.
Reduction cost percentage compared to the market value:
– assignment:  not indicated
– rent: not indicated


Cost of construction max: The cost is about 1304 €/m2 including the parking garage. The project is realized within the budget frame of Paris Habitat, the public housing authority of Paris. It is a standard budget for social housing in Paris. There’s no supplementary costs.
Rental/sale cost compared to market price: The rental costs are the usual social housing rents in Paris. Paris Habitat is obliged to follow strict guidelines for these rents. The size of the appartments follows precisely the rules that the rental costs demand.


Rules of allocation: The allocation of the appartments is organized via waiting lists. People have waited several years. There are strict rules of maximum income of the potential tenants, the size of their families in relation to the size of the appartment they can get.
Protection of fragile categories:The project is intended for social housing of families. There’s no intention to house vulnerable users.
Involvement of inhabitants in the building process:The development procedures as applied here do not allow the involvement of future inhabitants. The inhabitants can later chose if they want to liver there or not.
Community accompaniment in the life of the building:The building has a concierge that helps people with practical issues to repair things and so on. We as architects gave some advise how to furnish the appartments.


Functional mixitè: On the ground floor towards the courtyard there is a multifunctional collective room that can be used by associations and tenants. It is freely accessible for the tenants. On the ground floor there is a dentist and a mother – child care center.
Common spaces and shared living: The project has on the ground floor the above mentioned multifunctional room. It is open to tenants and associations from the neighborhood.
Techniques and strategies for environmental saving: The project responds to various issues of sustainability. All could be integrated: winter gardens as climate and acoustic buffers, high thermal insulation values of the insulating façade improved by the winter garden, green roof, solar panels.

Description of the project: 

Two Blocks, One Courtyard

In January 2012, Atelier Kempe Thill won the competition for fifty – five apartments at the Porte de Montmartre in Paris. The client is the public housing corporation Paris Habitat.

The central task of the project relates to an exploration of housing situated in a very high urban-density situation at the center of a metropolis.

The design proposed for Porte de Montmartre originally started from the idea of situating the program in two compact, rationalistic blocks that are accordingly organized as serially as possible. Between the two buildings is a generous courtyard, a communal green space with a small garden. This opens up the view to the Parc René Binet, for both the residents of the two buildings by Atelier Kempe Thill as well as of the neighboring buildings. In order to achieve this typological simplicity and clarity, it is necessary to push the limits within the urban development regulations.


Winter Gardens

The concept of the winter gardens added around the whole building, which fulfill a series of functions, forms the structural backbone of the building typology. From the perspective of climate, the winter garden serves as a buffer and captures the energy of the sun. Acoustically, it primarily serves as a cushion against traffic noise from the nearby Boulevard Périphérique. Spatially, the winter garden forms not only an extension of the apartments but also provides the apartments, which are nearly completely glazed inside, a degree of private space that is desirable in relation to the prevailing French conditions.

There is a slight progression in the width of the winter garden: at the wide points, it serves as a high-value outside space with sufficient room for garden furniture, while at the narrow points, it can be used for potted plants, individual chairs for sitting, or the like.

The corners of the buildings play a special role in terms of living space, for a twofold orientation is displayed and the living rooms are situated here. Directly in the corners, however, at the most interesting location in terms of space, are the kitchens—an approach that spatially celebrates the French love of cooking.

In conclusion, the design can be characterized as a prototype for compact urban living with a considerable influx of daylight, the combination of a view and a private sphere, and individual outside spaces as a buffer to the city.