06_Atelier Kempe Thill | Rozemaai Refurbishment Antwerp

Category
Belgium

NAME

Project title: Atriumhaus Bremen

Recommending party
The project has been submitted by:

Atelier Kempe Thill architects and planners

LOCATION

Country: Germany

City: Antwerp

Address:  Jef Van Hoofstraat 2 -32
Karel Candaelstraat 2

AUTHOR

Designer or design team architects:

Atelier Kempe Thill architects and planners, Rotterdam (NL)
André Kempe, Oliver Thill, David van Eck
in collaboration with RE-ST architecten, Antwerp (BE)

D – DETAILS – DATI

Plot area – Superficie lotto: 8 600 mq

Gross Area – Superficie lorda totale: 14 155 mq

Of which
residential – Di cui Residenziale:
% 98

Public/communal areas – Spazi collettivi/comuni: % 0

Facilities for the public – Attrezzature pubbliche: % 0

Business/trade – Commerciale: % 2

Offices – Uffici: % 0

Number of residential units – Numero di alloggi: 107

Typology of users – Tipologia di utenti:

Families – Famiglie
Old-aged people – Anziani
Other – Altro

Total building costs Euros – Costo di costruzione totale in Euro: 12 691 000

Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area – Costo di costruzione = Costo di costruzione totale /Superficie lorda totale: € 897,-/ m

Floor area ratio = Gross Area / Plot Area – Densità = Superficie lorda totale /Superficie lotto: 1

Work started on date – Data inizio lavori: Tuesday, 1st September 2015

Work completion date – Data ultimazione lavori: Thursday, 28th February 2019

E – OWNERSHIP – PROPRIETA’

Woonhaven Antwerpen

Allotment rule – Regola di assegnazione:

Unknown

Reduction cost percentege compared to the market value – Percentuale di riduzione di costo rispetto al valore di mercato

assignement %: 60

rent %: 70

G – CANDIDATURE REPORT – RELAZIONE DI CANDIDATURA
ECONOMIC SUSTAINABILITY | SOSTENIBILITÀ ECONOMICA

Costs are app. 60% of the average costs in Belgium.
This was achieved by:
a) re-use existing building structure of the two 1970’s buildings
b) an access system with only two main staircase per building
c) a repetitive building system with the same grid-line dimensions, facade elements and interior components.

Rental/sale cost compared to market price
Costo di affitto/ vendita rispetto al mercato

The price for a rental apartment is app 70% under the average price level in Antwerp.

SOCIAL SUSTAINABILITY – SOSTENIBILITÀ SOCIALE
Rules of allocation – Regole di assegnazione
Designed according to the Flemish social housing guide lines.

Protection of fragile categories
Tutela categorie fragili

Inhabitants allowed to live there fulfill the Flemish social housing standards (income related).

Involvement of inhabitants in the building process – Coinvolgimento degli abitanti nel processo
Several consultations with the inhabitants took place.

Community accompaniment in the life of the building – Accompagnamento della comunità nella vita dell’edificio:
NO

ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY
SOSTENIBILITÀ AMBIENTALE

Functional mixitè – Mix funzionale:
No

Common spaces and shared living-Spazi comuni e abitare condiviso:
No

ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY-SOSTENIBILITÀ AMBIENTALE

Sustainability issues were addressed a) re-use approximately 50% of the existing building material (CO2 reduction)
b) adding more rentable surface to the existing structure (densification)
c) highly insulated façade (energysaving)
b) big balconies (human well-being)
d) construction: more physical labour / less material.

Description of the project:

The Rozemaai housing estate in the far north of the city of Antwerp was built on a rather isolated urban plot as an extension of the suburban village of Ekeren. The site faces the impressive landscape park “Oude landen” on one side, while on the other side the plot is enclosed by the noisy motorway A12 and the nearby harbour with its large industrial estates. The urban plan was based on CIAM principles and proposed the construction of a series of mainly gallery-accessed slab buildings for social housing that rise up to eight floors in an open park-like setting. The impressive buildings with prefab-concrete façades designed in a brutalist manner encountered various social problems from the beginning that have been – among others – the result of a rather problematic architectural design with limited interaction between the houses, the street and public space. Apart from that, the houses suffered from various technical problems that were the result of poor construction in combination with postponed maintenance. After a long discussion, the housing cooperation finally decided to renovate at least two of the almost ruined buildings.

To be able to tackle the various urban, architectural, social and technical problems, Atelier Kempe Thill decided to transform the two buildings in quite a radical way. The starting point was the ambition to improve the integration of the two buildings into the urban framework and to realize a more convincing interaction between the houses and the public space. To ensure this, the building site was cleaned up in three steps. The first step was to remove an existing abandoned 150m long parking garage and several garage boxes that – besides causing social problems like drug dealing – blocked the fluent relationship between the buildings and the surrounding park landscape. As a second step, all existing staircases and lift shafts of the two buildings were demolished to allow organising the access zone of the two flat buildings in a more appropriate way. The final step included removing the concrete balustrades of the galleries and nearly all façades to create a fluent relation between interior and surrounding landscape. At the end of this operation, only the stripped structural skeleton of the two houses remained on-site, forming a good basis for two “almost-like-new” buildings with an unexpected high quality for social housing in Flanders.