12_Housing seestadt aspern | querkraft architekten zt gmbH berger+parkkinen architekten zt gmbh



Project title: Housing seestadt aspern

Recommending party
The project has been submitted by:
querkraft architekten zt gmbH berger+parkkinen architekten zt gmbh



City: Vienna

Address: Maria-Tusch-Straße 6, Vienna, Austria



Designer or design team architects: querkraft:Robert Haranza, Dominique Dinies, Georg Falkenhahn, Sandor Guba, Bernhard Mayer, Tim Stahlhut,
Berger + Parkkinen:Lucas Schuh, Matthias Bachl, Jurgis Gecys, Jure Kozin, Marijana Vjesticová,Stefanie Sent


Plot Area: 7.700mq

Gross Area: 19.600mq

Of which residential: 92,5 %
Public/communal areas: %
Facilities for the public: 1,5 %
Business/trade: 5 %
Offices: 1 %

Number of residential units: 213
Typology of users: families
Total building costs Euros: 30.500.000 €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area: 1.446 € /m2
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 14.680m²
Work started on date: Sunday, 1st September 2013
Work completion date: Friday, 10th July 2015


Promoter: EBG Gemeinnützige Ein- und Mehrfamilienhäuser Baugenossenschaft reg. Gen.m.b.h., Wien.
Allotment rule: Subsidized rental apartment
Reduction cost percentage compared to the market value:
– assignment:  –
– rent 50%


Cost of construction max: the candidate project building cost per m² 1.446,-€
the average value building cost per m² 1.975,-€
Rental/sale cost compared to market price: the candidate project rental price per m² 7,20€
the average value rental price in this area is per m² 15,17€


Rules of allocation: the candidate project is a subsidized housing with reduced rent
Protection of fragile categories: the candidate project is build handicapped accessible and for low income persons
Involvement of inhabitants in the building process: there has been an inquiry by the owner with the renter for environment design, such as plants and trees, playground equipment for the children.
Community accompaniment in the life of the building: the inhabitants were not involves in the design phase


Functional mixitè: the building includes small retail spaces and the appartments in ground floor have the possibility for flexibel use, whith an additional room for working space
Common spaces and shared living: the building includes a sauna, a childreensroom and a fitness room for the community
Techniques and strategies for environmental saving: the prefabricated wooden walls are produced in the factory at an ensured high level of quality using native wood and wood-based materials, with stone wool as insulation, the building is energy self-sufficient, the production of energy is guaranteed through solar income and diffrent heat pumps.
the candidate project is part of a research project with smart network components and with a integration of many decentralized, small energy produceres and ICT for network monitoring and control

Description of the project: 

A sequence of parallel building volumes differentiated in terms of scale utilises the large building plot d12 in the south-eastern part of the seestadt aspern the staggered layout creates different kinds of courtyard-like spaces and a variety of visual relationships the various parts are connected to each other by three rows of access decks that run in a north-south direction these three circulation routes offer a varied spatial experience provided by a sequence of light-flooded staircases internal corridors and open access decks onto which communal terraces are docked the serial, linear basic structure offers great flexibility in laying out very different types of apartment and consequently allows a good mix of residents articulation the strong articulation of the building volumes creates a lively south-facing open space that offers a variety of spatial relationships the inner courtyard is a semi-public zone that forms the common heart (canyon) of the complex, which is connected to the pedestrian zone and is surrounded at ground floor level by the communal rooms the edges of the ground floor zone are formed by a two-storey multi-functional ring the maisonette units in the plinth zone which are moved back three metres from the road, provide space for a wide variety of options a flowing and reversible change from office to residential use is possible landscape and space what is known as the canyon, an area with several changes of level and seating steps at the heart of the complex offers all the residents an opportunity to meet there and experience community it serves as an encounter space and a playing area for young people at places the wooden cladding lining the walls of the ramp grows out of the wall and forms sloping surfaces to lean against or clamber up

structure and ecology the prefabricated wooden walls are produced in the factory at an ensured high level of quality using native wood and wood-based materials, with stone wool as insulation. thanks to the high level of prefabrication and speedy assembly on site the impact on the environment as well as the amount of noise, dust and fumes can be minimised.

the concrete frame allows freedom in designing the façade and permanent flexibility in the floor plans all the ducts are concentrated in a clearly defined zone of ancillary spaces beside the circulation