25_177 Social dwelling in Valdebebas | Mangado Asociados

NAME

Project title: 177 Social dwelling in Valdebebas

Recommending party
The project has been submitted by:
 Francisco Mangado, Mangado Asociados

 

 

LOCATION
Country:
Spain

City: Madrid

Address: C/ Fernando Higueras 15-27

 

AUTHOR

Designer or design team architects:
ARCHITECT: FRANCISCO MANGADO
ARCHITECTURE COLLABORATORS: Idoia Alonso Barberena, Alejandra Muelas, Sonia Alves
STRUCTURAL ENGINEERING: Jaime Clua Martinez
INSTALLATION INGINEERING: Ingenieros JG
QUABTITY SURVEYOR: Fernando Pahissa

DETAILS  

Plot Area: 8.450 sq.m.

Gross Area: 34.348,48 sq.m.

Of which residential:  51,28%
Public/communal areas: 42.70%
Facilities for the public: 3,20%
Business/trade: 2,82%
Offices: 0%

Number of residential units: 177
Typology of users: families
Total building costs Euros: 15.776.826,05 €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area: 459,31 €/ sq.m.
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 4,06
Work started on date: Thursday, 3rd May 2012
Work completion date: Saturday, 29th March 2014

OWNERSHIP 

Promoter: BISBEL HISPANIA, SL + CB VALDEBEBAS 136
Allotment rule: chronological order. disable and dependent users have priority
Reduction cost percentage compared to the market value:
– assignment:   100%
– rent: not indicated

Description of the project: 

  1. Programme / Functions

The privileged location of the complex in relation to the main access to the Valdebebas sector makes it advisable to come up with an added value in the form of a strong architectural image to characterize it as something special.

The development is enclosed, with a controlled single access. It includes about 1,000 m2 of commercial spaces. Every household is entitled to a storage unit in the basement, and a unit and a half of parking space.

 

  1. Urban context / Approach

The idea is to arrange the private living spaces in such a way that what takes place outside the complex is taken into account. The subsidized units take shape through the floor plan layout, which toward the south—or toward the area where offices and the ‘City of Justice’ will go up—will leave space for cafés, restaurants, etc.; a leisure space which will also be representative and vital in terms of exchange between functions, and thus an urban space with a high degree of economic potential.

Besides the landscaped inner space, the complex includes communal facilities like a swimming pool, changing rooms…

 

  1. Design approach

Along with the layout of the public space, organizational efficiency and economy of means have been pillars in the choice of types. The idea of generating the least possible number of vertical circulation cores has been key.

The apartments are reached from the landscaped interior of the complex. To make this possible, the blocks are organized in a way that creates passages of certain dimensions at ground level. These passages also make for a certain degree of visual permeability between the interior of the complex and the streets, which is always desirable. It also ensures treatment and quality in the interior green spaces.

 

  1. Environmental sustainability

The north orientation is avoided. The complex predominantly faces east, west, and south. The apartments are given solar protection through blinds that can be regulated so that sunlight does not come in directly in summer, but solar energy can be capitalized on in winter. The buildings are arranged in such a way that the interior of the site, completely landscaped, has good sunlight conditions.

 

  1. Economic sustainability

The interaction of composition and construction is evident. The clear-cut nature of the floor plan layout enables the use of a construction system, at least in the structural, that can be prefabricated. But this also brings us to a situation of certain repetition that makes it compatible with quality construction. Without differentiated elements, all serialization in the factory can be of the highest quality.

 

  1. Social sustainability

The apartments are publicly funded and meant for low-income citizens, as well as for the disabled and dependent, as reflected in the overall design of the project.