26_Edificio per abitazioni sociali in Via Zoia | Vincenzo Gaglio

NAME

Project title: Edificio per abitazioni sociali in Via Zoia, Milano

Recommending party
The project has been submitted by:
Vincenzo Gaglio

 

 

LOCATION
Country:
Italy

City: Milan

Address: Piazzale della Cooperazione, 1

 

AUTHOR

Designer or design team architects: Vincenzo Gaglio

DETAILS  

Plot Area: 14.900 sq.m.

Gross Area: 3.020 sq.m.

Of which residential: 75 %
Public/communal areas:  15%
Facilities for the public: 10%
Business/trade: 0%
Offices: 0%

Number of residential units: 44
Typology of users: families
Total building costs Euros: 3.000.000,00 €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area: 999,00 €/ sq.m.
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 0,57
Work started on date: Thursday, 1st September 2011
Work completion date: Wednesday, 30th April 2014

OWNERSHIP 

Promoter: Comune di Milano / Coop Solidarnosc CCL / Coop Ferruccio Degradi

Allotment rule: competition notice
Reduction cost percentage compared to the market value:
– assignment:   30%
– rent: 30-80%

Description of the project: 

This social housing project was carried out on a public piece of land, leased to developers by the Milan Municipality.

The plan consists of three buildings (with a total number of 90 flats): two are for sale (buildings B and C, 46 flats) and one is for rent (Building A, 44 flats).

The incubators for young creative people, called ZOC, are located on the ground floor of the latter,  and interact with the market square.

Taken altogether, the three buildings create an “urban cluster”: a small attractive pole, capable of dealing with the surrounding neighbourhoods and with the very spread out urban context.

The A building is organized with two stairs to meet the needs of both managers and has distribution with aisle to allow cost containment and distribution of various small flats.

The architecture of the complex is inspired by the tradition of Milanese popular housing: the difference between the inner and exterior facades is based on early 20th century buildings, while the  design of the facades is based on rationalist and post-war housing projects.

In addition to economic sustainability issues,  special attention has been given to energy and urban sustainability.

The buildings are in energy class “A” (Cened): they are provided with geothermal and solar systems, and are integrated into the surrounding neighbourhood according to a logic of functional complementarity. In order to minimize the use of cars, the complex has been planned with mixed functions (housing for different types of users, services for the inhabitants, business incubators, and a weekly market), with a high level of permeability on the ground floor and by providing proximity to many public service and leisure functions.