38_154 social housing in Getafe | Aybar Mateos architects

NAME

Project title: 154 social housing in Getafe

Recommending party
The project has been submitted by:
Juan Jose Mateos, Aybar Mateos architects

 

 

LOCATION
Country:
Spain

City: Madrid

Address: Calle Insula Malindrania

 

AUTHOR

Designer or design team architects:
Aybar Mateos Architects
Juan Jose Mateos Bermejo
Camila Aybar Rodriguez
Susana Granizo
Luz Sempere

DETAILS  

Plot Area:  6.000 sq.m.

Gross Area:  17.050 sq.m.

Of which residential:  90%
Public/communal areas:  0%
Facilities for the public: 0%
Business/trade: 10%
Offices: 0%

Number of residential units: 154
Typology of users: families
Total building costs Euros:  6.200.000,00 €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area:  360,00 €/ sq.m.
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 2,84
Work started on date: Friday, 1st February 2013
Work completion date: Friday, 1st August 2014

OWNERSHIP 

Promoter: C.C. ROCA
Allotment rule: 
Reduction cost percentage compared to the market value:
– assignment: 30% social maximun price
– rent:  not indicated

Description of the project: 

“The street and city square are an extension of the house, where children first learn about the world outside the family. It is a mi­crocosm in which the street games change with the seasons and the hours are reflected in the cycles of activity in the street. The mission of our generation is one: we have to go back to making man identify with his home, his community, with his city”
Alison and Peter Smithson 1970

Once standards in comfort, equipments and minimal requirement of contemporary society have been accomplished, we must evolve and provide new levels of quality in spatial and material possibilities of domestic spaces. We understand necessary to generate architecture able to adapt to new social challenges through an exploration of the ordinary.

The project seeks to respond to its unique urban boundary condition. The site is situated on the edge of a new urban extension which is located between the railway and the IV national road. This position and the possibilities of urban regulations allow hybridization of an open and a closed block. The building maximizes its perimeter by cantilevers to allow opening two large volumes of urban scale towards east and west, these openings allow the volumetric and formal independence of the upper parts.

The number of dwellings with a private outdoor landscape is maximize, whether in the garden, in the intermediate levels or the houses located on the top floor that through the core features is maximized also a private rooftop terrace. The use of biomass central heat production, a 100% renewable power source, obtains an A energy rating. The arrangement of cantilevers fragments the image of the building and allows the generation of tangents and diagonal views obtaining other orientations.