40_Spectrum Residences | Re-act now

NAME

Project title: Spectrum Residences

Recommending party
The project has been submitted by: 
Mario Kuibus, re-act now


 

 

LOCATION
Country:
Romania

City: Constanta

Address: 79 Pescarilor Str.

 

AUTHOR

Designer or design team architects:
re-act now
Mario Kuibus, Adela Antoniu, Cristina Chivu, Tudor Vasiliu, Raluca Genoiu, Claudiu Bica, Alexandru Axinte, Andreea Ionescu

DETAILS  

Plot Area: 7.366 sq.m.

Gross Area: 26.000 sq.m.

Of which residential:  80%
Public/communal areas:  20%
Facilities for the public: 0%
Business/trade: 0%
Offices: 0%

Number of residential units: 120
Typology of users: families
Total building costs Euros:  23.400.000,00  €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area:  900 €/ sq.m.
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 3,5
Work started on date: Thursday, 10th March 2005
Work completion date:  Saturday, 1st May 2010

OWNERSHIP 

Promoter: Five holding
Allotment rule: purchase
Reduction cost percentage compared to the market value:
– assignment: not indicated
– rent: not indicated

Description of the project: 

In an absolutely special geographical setting, in the gulf referred to as “ Fishery” , somewhere at Constanta’s northern limits, where the strip of land between the sea and the Ghiol lake is minimal, there it’s located the “Spectrum” Residential Complex.

In this special setting, the placement of “sea guards” appeared as an extraordinary theme.

What could be clearer in this case than the fact that our “guards” on 13 levels should have become crystal “incarnations” forever in charge of guarding the Fishery Gulf? This is how the concept materialized.  “The Invisibility” perceived from the land can be seen in the mirroring and silvery surfaces of the facades which disappear in the background with the sea and sky, turn their presence into a prolongation of the natural landscape.

The “spectral materialization” of the facades looking onto the sea ends the story and makes it all seem unreal, halucinating, filtered. The sudden cut made when you pass between these two types of facades is a part of the force and the paradox of the message coming from two different worlds: the water and the earth.

Functionally, these buildings shelter appartments whose living rooms are provided with balconies that generally face the sea, on the spectral facades, while on the side with silvery facades, towards the land, there are the bedrooms.

A  strong community space on two underground levels, was created, as an element of socialisation and domestic comfort for the residents, which became refreshing in the local real estate agencies and very attractive for buyers. Here you can find a swimming pool, a fitness area, halls of private events, a bar and laundry.

The concept of this complex, as a complex developed not speculative is largely due to the beneficiary who deserves to be praised for his watching closely the story of the project in all its development stages.

The important aspect of this project is the flexibility for the owners. At the beginning of the project they had the possibility of choosing the floor and the type of the app. how they wanted. They had to chose from 3  different type of the app. and the floor was build on their request with 2 or 3 app. on the floor or the duplex on the last floor of the building.

This was an important idea on that moment, because of the flexibility and was molded to the market request.