41_Parcoverde housing complex | LBLA+partners

NAME

Project title: Parcoverde

Recommending party
The project has been submitted by:
LBLA+partners

 

 

LOCATION
Country: 
Italia

City: Faenza

Address: Via Cesarolo Testi

 

AUTHOR

Designer or design team architects: LBLA+ partners con Magazé srl: Lelli Gabriele, Roberta Bandini, Andrea Luccaroni con Davide Cristofani e Valentina Mazzotti

DETAILS  

Plot Area: 11.200 sq.m.

Gross Area: 62.656 sq.m.

Of which residential: 90 %
Public/communal areas: 10%
Facilities for the public: 0 %
Business/trade: 0 %
Offices: 0 %

Number of residential units: 208
Typology of users: families
Total building costs Euros: 18.750.000 €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area: 1299,25 €/sq.m.
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 5,59
Work started on date: Wednesday, 1st October 2003
Work completion date: Monday, 1st December 2014

OWNERSHIP 

Promoter: Coperativa di abitazione Casacoop3
Allotment rule: Prior to the housing cooperative association for participating in the tender for the allocation of housing. The allocation is based on a ranking, according to current regulations and the requirements of the standards, in particular: income within acceptable limits, no home ownership, Italian and EU citizens, regularity in relation to immigration laws.
Reduction cost percentage compared to the market value:15 %
– assignment: Not included
– rent: 10%

Description of the project: 

 

The housing project is part of a wide urban plan in Faenza of about 100.000 sqm, that involved an area characterized by cultivated lands, a river park and a natural landscape crossed by the railway, and includes green areas and infrastructures. This urban project is based on different green “plaques” designed for different functions: a big grass field for concerts and games, a kindergarten, a sports area with an official cycling track of 1.200 m, a car parking of 11.000 sqm lined with trees and the residential area. All the “plaques” are surrounded and linked by a network of green walking paths directly connected to the river park. The urban plot is connected by walking paths as well, while the car streets and parking are designed at the borders of this area and on the underground level of the residential buildings. The idea of urban plot is characterized by the intersection between the dense volumes of the housing blocks and the green areas.

The buildings are made by simple walls finished with plaster, on the facade they show many openings of different dimensions and their plan shape is made from polygonal and curved lines. The openings match with the internal loggias of the apartments, onto which the windows point. These loggias easily solve the relationship between public and private spaces and mediate the reciprocal needs.

In the deeper side of the area, the urban plot is cut by a perspective axis that brings in visual connection the two urban parks. On this cut, the residential buildings are higher and have two opposite pitched roofs, characterized by an internal facade with a light texture of metallic sunshades shelter the loggias. The partnership with Casacooptre, the cooperative housing association that developed the intervention, required the designing approach to stick to simple traditional technologies in order to reduce the construction and selling costs. In the 13.337 sqm residential area 12 buildings are designed, counting 208 apartments mainly composed by one or two bedrooms (respectively of 45 sqm and 58 sqm), each one with its own private loggia. Apartments are obtained by the users year after year through a specific process: first of all it is necessary to join the housing cooperative and request the admission to an house. At a later stage, a merit ranking based on different standards is compiled in order to allocate the apartments.