43_Student Housing | HARQUITECTES+DATAAE

NAME

Project title: Student Housing

Recommending party
The project has been submitted by:
HARQUITECTES+DATAAE

 

 

LOCATION
Country: 
Spain

City: Barcelona

Address: Carrer Sant Pere no 1-15
08173 Sant Cugat del Vallès

 

AUTHOR

Designer or design team architects: HARQUITECTES + DATAAE (David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí, Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo Ollé

DETAILS  

Plot Area: 3.674 sq.m.

Gross Area: 3.101 sq.m.

Of which residential: 90 %
Public/communal areas: 2 %
Facilities for the public: 8 %
Business/trade: 0 %
Offices: 0 %

Number of residential units:  57
Typology of users: students
Total building costs Euros: 2.645.176,10 €
Building Cost = Total Bulding Cost / Gross Area: 853,01 €/sq.m.
Floor area ratio = Gross Area / Plot Area: 0,85
Work started on date: Tuesday, 31st August 2010
Work completion date: Wednesday, 11th May 2011

OWNERSHIP 

Promoter: UTE d’Aro-Compact Habit Campus Sant Cugat
Allotment rule: Rental
Reduction cost percentage compared to the market value: 90 %
– assignment: Not included
– rent: 75 %

Description of the project: 

 

The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium.

For it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and group level, owing to the interior flexibility of the apartments and the potential use of the atrium as an event space.

The project banks on industrialized construction by using just one housing module type made of pre- formed concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, simplifying finishing and installations. Most of the components are installed and assembled by dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and reused or highly recyclable. The building is layered out over two floors in order to take advantage of the existing topography making accessible entrances without the need of using elevators and to reduce a 50 percent of square meters in corridors and stairs.

The cycle of life analysis demonstrates that this project saves up to 50 percent the energy associated to construction materials and a 70 percent the energy demand in respect to standard buildings according to CTE regulations.